0 Comment

10. ožujka 2016.

ŽUPAN U GRUBIŠNOM POLJU PODIJELIO DIPLOME EDUCIRANIM OSOBAMA I URUČIO MOBILNOM TIMU AUTOMOBIL

wqw

CILJ MOBILNOG TIMA JE OMOGUĆITI KORISNICIMA POMOĆ U NJIHOVOM DOMOVIMA

Župan Damir Bajs, zajedno sa svojim suradnicima boravio je u službenom posjetu grubišnopoljskoj Gradskoj upravi. Čelnici Županije uvjerili su se na koji način se provodi izrazito važan projekt za ovaj kraj – Pletenica života. Župan Bajs tom je prigodom uručio osobni automobil Citroen C1 za potrebe Mobilnog tima u Grubišnom Polju i dodijelio diplome polaznicima edukacija s grubišnopoljskog područja.

Pletenica života je projekt kojeg provodi Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s partnerima Gradom Grubišnim Poljem, velikogrđevačkim Centrom za pomoć i njegu te udrugom Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo. Ukupni proračun projekta iznosi 1.141.001,89 kn. Bespovratna sredstva dodijeljena su iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007.-2013. HR 2.3.0011 potpisan je 21. srpnja 2015. godine, a predviđeno razdoblje provedbe projekta je 14 mjeseci.

Motiv projekta je izravno pomoći ciljanoj skupini pružanjem novih znanja i vještina za njihov aktivan pristup na tržište rada te njihovim osnaživanjem i poticanjem samozapošljavanja. Ciljevi projekta su povećati mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih članova obitelji s ovisnim članom na području Bjelovarsko-bilogorske županije te ustanoviti dugotrajno održive modele temeljene na partnerstvu za poboljšanje njege i pružanje kvalitetnih socijalnih usluga.

U sklopu navedenog projekta Županija je, između ostalog, provela opremanje Mobilnog tima u Grubišnom Polju. Za opremanje Mobilnog tima u Grubišnom Polju Bjelovarsko-bilogorska županija nabavila je putem projekta osobno vozilo Citroen C1 vrijednosti 70 tisuća kuna. Navedeni automobil Županija je Ugovorom o darovanju prenijela u vlasništvo partneru Gradu Grubišnom Polju. Primopredaju osobnog vozila izvršili su u Grubišnom Polju u ime Bjelovarsko bilogorske županije župan Damir Bajs i u ime Grada Grubišno Polje gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Osobno vozilo će zaposlenice Mobilnog tima koristiti za obilazak ovisnih članova obitelji koje su ciljana skupina u projektu. Ovisni član je tjelesno ili mentalno oštećeno ili psihički bolesno dijete, dijete žrtva obiteljskog ili drugog nasilja; tjelesno ili mentalno oštećena ili bolesna odrasla osoba, starija, nemoćna i druga osoba koja zbog trajnih ili privremenih promjena u zdravstvenom stanju ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama.

Mobilni tim u Grubišnom Polju započeo je s radom 01. siječnja 2016. godine, kad su tri osobe zaposlene preko projekta. Zaposlene su, na devet mjeseci, dvije njegovateljice i jedna dječja njegovateljica – dadilja. Spomenimo kako se u sklopu projekta educiralo ukupno 30 dugotrajno nezaposlenih osoba koji u obitelji imaju ovisnog člana. 15 osoba pohađalo je tečaj za njegovatelje, 10 za dadilje, a 5 osoba edukacije „Razvoj poduzetničkih vještina“. S područja Grubišnog Polja educirano je osam osoba. Petero polaznika uspješno je završilo edukaciju za njegovatelje, dok je njih troje pohađalo edukaciju za dječju njegovateljicu-dadilju.

Dodajmo, osim Mobilnog tima u Grubišnom Polju, s radom su počeli i Dnevni boravci u Velikom Grđevcu i Velikom Trojstvu, što je sve zajedno rezultiralo i zapošljavanjem devet osoba. Otvaranjem spomenutih Dnevnih boravaka i osnivanjem Mobilnog tima stvorili smo povoljno okruženje za ovisne članove. Zaposlenice Mobilnog tima obilaze i pomažu ovisnim članovima u njihovim kućanstvima, a u Dnevnim boravcima ovisni članovi borave, dok njihovi članovi obitelji traže posao, rade ili dok jačaju svoja znanja i vještine kako bi postali konkurentniji na tržištu rada.

Mišljenje je župana Bajsa kako ovo nije najveći projekt za koji je Županija dobila sredstva iz Europske unije, ali je jedan od najvažnijih. – Pletenica života je program koji mi je posebno bitan. Radi se o projektu koji omogućava korisniku da pomoć dođe tamo gdje je najpotrebitije, a to je njihov dom. Svaki dio Pletenice života je usuglašen s potrebama sredine. U Grubišnom Polju projekt predviđa nabavu vozila za mobilni tim, kojeg smo nabavili i predali Gradu. Ono što želimo je da se projekt nastavi i da se program širi. U konačnici, da mi kao županija koja ima veliki broj starijih i potrebitih, skrbimo za njih na način da im pomoć dolazi kući. Mobilni tim i vozilo upravo tome i služi. Sam projekt predviđa zapošljavanje niza djelatnika, ali ne samo zapošljavanje, već i edukaciju – istaknuo je župan Damir Bajs.

Koliko je pomoć neophodna starijim i ovisnim žiteljima, najbolje je potvrdila 78-godišnja Marija Novoselnik koju je župan sa svojim suradnicima obišao. – Puno vam hvala na svemu. Ne znam kako bih živjela bez pomoći. Svakodnevno me posjećuje moja pomoćnica i napravi što god mi je potrebno. Budući da sam imala moždani udar, nepokretna sam i pomoć mi je zaista potrebna za sve radnje – kazala je Marija Novoselnik, korisnica projekta koju je posjet u njezinom domu veoma obradovao.