PROJEKT FINANCIRAN SREDSTVIMA EU IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA

0

BLIŽI SE KRAJ PROJEKTA KOJI JE POVEĆAO ZAPOŠLJIVOST I SAMOZAPOŠLJAVANJE

Projekt „Pletenica života“ provodi, kao nositelj, Bjelovarsko-bilogorska županija, u suradnji s partnerima Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo, Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac, Grad Grubišno Polje. Ukupni proračun projekta iznosi 1.141.001,89 kn

Projekt sufinancira Europska unija. Bespovratna sredstva dodijeljena su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna RH (15%). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007.-2013. HR 2.3.0011 potpisan je 21. srpnja 2015. godine, a razdoblje provedbe projekta je 14 mjeseci, tj. do 20. rujna 2016. godine.

Cilj projekta je povećati mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih članova obitelji s ovisnim članom na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a ciljana skupina su obitelji s ovisnim članom, odnosno u ovom slučaju s 36 članova. Projekt kroz osposobljavanje, obrazovanje i uspostavu dnevnih boravaka i mobilnog tima izravno povećava zapošljivost i omogućava samozapošljavanje. Edukacija relevantnih dionika rezultira boljim razumijevanjem potreba ciljanih skupina koja povećava i njihovu socijalnu i ekonomsku uključenost i poboljšavanje razvoja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima veliki broj sugrađana treće životne dobi. To nam daje posebnu odgovornost i stoga smo se prijavili na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih, odnosno Socijalni fond Europske unije. Treba reći da smo jedina županija koja je sredstva i dobila, a ona su namijenjena jedinicama lokalne samouprave, odnosno partnerima u projektu – naglasio je prilikom otvaranja velikogrđevačkog Dnevnog boravka u sklopu projekta Pletenica života, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Dodao je tada da je putem projekta Bjelovarsko-bilogorska županija opremila Dnevni boravak namještajem, informatičkom opremom i televizorom.

Putem projekta zaposleno je devet osoba na devet mjeseci i to po tri osobe u dva dnevna boravka i mobilnom timu. Zaposlenice su završile edukaciju za njegovatelje odnosno dadilje. Kroz spomenuti projekt educirano je 30 osoba, 15 osoba pohađalo je edukacije za njegovatelje, 10 za dadilje, a 5 osoba edukacije za „Razvoj poduzetništva“ – istaknuo je tada župan Bajs u Velikom Grđevcu koji je polaznicima i uručio uvjerenja o završenim edukacijama.

Za mobilni tim u Grubišnom Polju Bjelovarsko-bilogorska županija nabavila je putem projekta osobni automobil vrijednosti 70 tisuća kuna koji je Gradu Grubišnom Polju predao župan Bajs. Za opremu dnevnih boravaka u Velikom Trojstvu i Velikom Grđevcu Bjelovarsko-bilogorska županija nabavila je prema projektu namještaj, informatičku opremu i televizore, ukupne vrijednosti 30 tisuća kuna. U prostoru Dnevnog boravka u Velikom Trojstvu Županija je sredstvima projekta izgradila pristupnu rampu za invalide te uredila sanitarni čvor koji je također prilagođen osobama s invaliditetom. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 15 tisuća kuna.

Projekt je uspješno realiziran i približava se završetak provedbenog razdoblja. Završna konferencija, medijski popraćena u svrhu vidljivosti, održat će se sredinom rujna 2016. godine u Bjelovaru – pojašnjava Vladimir Božić, voditelj projekta Pletenice života.

8 1 2 3 4 5 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA